Ghivecele si Transplantul

underconGhivecele

Primul lucru care contează când ne gândim la ghivece de canabis, este mărimea. Mărimea ghiveciului, implicit mărimea mediului radicular al unei plante, este direct proporţional cu statura plantei sau cu cantitatea de muguri recoltata. Cu cut sunt mai mari ghivecele cu atat va manca mai mult planta si va creste pe masura.

 Drenajul

Pamantul de buna calitate confera un drenaj foarte bun. Daca cumparati un pamant gen : Canna Terra Proffesional + , Professional , Terra Bio, Gold Label Special Mix, BioBizz AllMix sau oricare alt pamant foarte bogat. Acestea au deja necesarul de hrana pentru primele 1-2 saptamani. Daca ai de gand sa le aplici nutrient fa-o cu atentie!!!

Pe langa nutritia de inceput si capacitatea buna de drenaj , pamantul de buna calitate contine turba, cocos, perlita, vermiculit, in proportii calculate in laborator,  pentru a a le oferi plantelor un raport aer/apa excelent. Daca ii mai adaugi perlita, bile de argila sau orice alt ameliorator s-ar putea sa nu mai fie lafel de eficient. 

Atenţie!  Nu lăsa ghivecele să stea în băltoaca de apă fără oxigen stransa în tavă.

Perlitul ajuta la un drenaj mai bun.Prea mult perlit amestecat cu pamant face ca radacina sa se stranga pe partea de jos a ghiveciului, in loc sa fie raspandita pe toata intregime ghiveciului.

Atentie! Vrei sa cumperi pamant sau perlita ieftina?? citeste aici…Ponturi – Turba, Perlita IEFTINE!

Practic, poți creşte canabisul în pământ în absolute orice formă de ghivece. Important este ca lumina să nu pătrundă la rădăcini. 12oz_clear_plastic_cup

Exista ghivece Airpots care sunt gaurite pe margine astfel incat oxigenul ia contact cu pamantul nu doar prin partea de sus, ci pe toata suprafata ghiveciului.Airpots20l

Desigur, poti improviza!IMG118

Transplantul: Iei ghiveciul mai mare, îl umpli până la jumate cu pământ, aşezi în centru ghiveciul cu planta pe urma umpli ghiveciul cu pământ până sus. Scoţi ghiveciul din mijloc, va rămâne exact forma ghiveciului în care este planta deja, îl întorci cu plantă în jos şi apuci de la baza tulpini şi încerci să scoţi ghiveciul fără să distrugi forma pământului.IMG_1511lo_slide_out_of_5_gal_cont_note_thumb_in_center_hole_pulling_container_away

Baţi de 2-3 ori în fundul ghiveciului până se desprinde. Pe urma aşezi plantă în centru, în ghiveciul pregătit cu pământ şi uzi din abundenţă.

Atenţie! Aranjează în aşa fel încât să le muţi, dintr-un ghiveci în altul, decât 1 singură dată. Transplantatul crează stress pentru plantă. Stresul încetineşte ori face că planta să stagneze pentru câteva zile. Plantele cu genetica buna au o rezistenta sporita la stres.

Dupa transplant este recomada sa le administrezi plantelor o doza de calciu, magneziu si fier. Aceste 3 element ajuta planta sa depaseasca stresul de dupa transplant si le vitalizeaza.

Metode de transfer fara stres

Este recomandat, după germinare, să le plantezi direct în ghiveciul in care plănuiești să înflorească pentru a reduce stresul.

Jiffy pentru germinare – sunt pastile din turba, cu ajutorul lor poţi evita transplantul. Jiffy-Propagating-PlugsSunt rotunde, învelite cu un material care se descompune organic, când sunt în alt mediu. Germineaza direct în ele şi pe urmă Jiffy – ul centrul unui ghiveci mai mare. Dacă le montăm direct în ghivecele pe care le folosim pentru înflorit nu le transplantam nici măcar o dată.

Dupa ce samanta a germinat o poti pune la incoltit intr-un cub de vata minerala (rockwool).Rockwool_cubes-inlay_PNr°0091

Canabisului nu îi place să îşi înghesuiască rădăcina într-un ghiveci mic. Ofera-i spatiu pentru a-si dezvolta radacina. Este foarte dificil să transplantezi o plantă de 1 m înălţime, aşa că plănuieşte totul dinainte. Deci ai grijă ca tot timpul să aibă spaţiu să se dezvolte rădăciniile. Nu lăsa foarte mult plantele la vegetat în ghivece mici. Semintele după germinare sunt gata să fie mutate într-un ghiveci permanent după 10 zile de când au răsărit. Păzeste – le atent după prima săptămână pentru a evita aşa numitul fenomen de root – bound (îngrămădirea rădăcinii).

rootbound1 În caz că nu ai de ales, uda-le mai des.

Spaţiul dintre plante este foarte important. Daca vrei plante mari evita inghesuiala. Daca nu ai destul spatiu poti aplica metoda SoG sau ScROOG.

După ce folosesti ghivecele spălă-le bine cu apă fierbinte şi după cu clor. Lasă clorul să se evapore (24 h), şi pe urmă le poți folosi din nou.

Atentie! Vrei sa cumperi pamant sau perlita ieftina?? citeste aici…Ponturi – Turba, Perlita IEFTINE!

Bafta!

Leave a comment