Dureri de spate? Canabisul poate ameliora durerea ca niciun alt analgezic

Dureri de spate?

O noua cercetare din Colorado, SUA, arata ca o mare parte a pacientilor care sufera de dureri de spate se îndreaptă catre canabis medical pentru ameliorarea suferintei.

Utilizarea marijuanei pentru ameliorarea durerilor de spate, a fost un tratament indispensabil pentru pacientii cu afectiuni ale coloanei vertebrale din cadrul spitalului universitatii din Colorado, unde canabisul a fost legalizat pentru scopuri medicale inca din anul 2000, insa majoritatea pacientilor nu au avut o baza legala disponibila pentru procurarea canabisului.

Din 184 de pacienti din cadrul spitalului  “Spine Center” din Colorado, doar 19% au declarat ca au folosit marijuana pentru ameliorarea durerii, mai puțin de jumătate din totalul lor (46%) , au avut de fapt o baza legala pentru procurarea canabisului, conform studiului realizat de co-autorul Michael Finn, MD, profesor asistent la neurochirurgie in cadrul Universitatii Spine center din Denver, Colorado.

Constatare ce ridica semne de intrebare cu privire la cat de popular este consumul de marijuana printre locuitorii intregi tari, pentru una dintre cele mai comune afectiuni medicale. Tratamentul poate fi  administrat împreună cu medicamente sau cu alte calmante puternice.

“Majoritatea statelor au ca scop relaxarea restricțiilor, în special pentru uz medical”, Finn a declarat in timpul prezentarii sale din cadrul reuniunii anuale Nord-American Spine Society.

De când a fost legalizata pentru interese medicale, in anul 2000 în Colorado, mai mult de 115.000 de pacienti au fost înregistrati pentru a obține canabis de la mai mult de 800 de dispensare medicale. Anul trecut, statul Colorado a legalizat canabisul în scopuri recreative.

Una dintre preocupările legate de marijuana este aceea că nu se cunosc prea multe despre siguranta si eficacitatea acesteia pentru ameliorarea durerii cauzate de probleme ale coloanei vertebrale. Majoritatea pacientilor tratati din cadrul studiului, au semnalat probleme ale degenerari discurilor intervertebrale ce au fost ameliorate.

Simptome :  Boala degenerativa a discului intervertebral poate duce la aparitia durerii la nivelul spatelui si cefei; totusi, aceste simptome variaza de la un individ la altul. Numeroase persoane nu resimt durerea, in timp ce altele, cu acelasi grad de leziune la nivelul discului intervertebral, resimt dureri puternice ce le limiteaza activitatile. Locul de aparitie al durerii depinde de pozitia discului afectat. Afectarea discurilor de la nivelul portiunii superioare a coloanei, duce la aparitia durerii la nivelul cefei si bratelor, pe cand afectarea discurilor din portiunea inferioara a colonei vertebrale determina aparitia durerii in portiunea inferioara a spatelui, la nivelul feselor sau a picioarelor. Durerea se inrautateste de obicei odata cu mobilizarea, la miscari precum aplecarea, inaltarea si rasucirea.

Durerea poate fi declansata de un traumatism major (precum un accident de masina) sau de traumatisme minore (precum cazatura de la mica inaltime) sau de miscari obisnuite (precum o simpla aplecare cu gest intentional). De asemenea, poate avea un debut  fara un motiv anume si se poate agrava odata cu trecerea timpului. In anumite cazuri, senzatii de amortire sau intepaturi pot fi resimtite la nivelul bratelor si picioarelor.

Finn si colegii sai au oferit unele perspective interesante asupra aceastei probleme.

Cercetarea a analizat 200 de pacienti de la Universitatea “Spine Center”, incluzând 184 care s-au oferit voluntar să participe la studiu.

Cel mai comun mod de administrare a canabisului a fost prin a-l fuma, 90%, urmata de cei care au preferat ingestie orală, 45%, sau prin vaporizare, 29%.

Utilizatorul tipic in acest studiu a utilizat marijuana nu mai mult de odata sau de două ori pe zi, iar 83%, de asemenea, au luat si alte medicamente, analgezice puternice în mare parte.

Efecte secundare au fost raportate de 14% dintre utilizatori, inclusiv stare depresivă, probleme de concentrare si de memorie, cresterea in greutate, precum și paranoia.

Potrivit utilizatorilor, marijuana a dat rezultate. Un total de 89%, a spus ca ea reduce în mare măsură durerea, iar 81% au spus ca a actionat la fel de bine sau poate chiar mai bine decât calmantele stupefiante.

(MedPageToday)

Leave a comment