Lumina pentru cultivarea indoor – informatii

sunshine2
Lumina
Cultivarea canabisul în casa devine din ce în ce mai popula în ultimii ani, chiar şi în România. Dacă procesul de creştere şi înflorire este executat corect, acest lucru îţi va garanta o iarbă de calitate, mult mai aromată şi mai potenta decât găseşti la dealeri din stradă. Îmi place să fac o comparaţie dintre roşiile cumpărate iarnă din comerţ, acelea care parcă sunt din carton, şi cele cultivate vara în grădina proprie care sunt delicioase, zemoase şi armate. Acelaşi lucru îl poţi face în grădina ta interioară. Pentru cele mai bune rezultate ai nevoie de o lumină puternică pentru a simula lumina soarelui. Depinde de cât de mare este spaţiul în care cultivi – ai nevoie de un bec pe măsură. Ideea este că puterea lumini este direct proporţională cu cantitatea şi calitatea mugurilor, bineînţeles pentru cea mai bună calitate intra în discuţie şi nutriţia, temperatura, o ventilaţie bună cât şi dioxidul de carbon (CO2). Canabisul iubeşte în special lumina, de aceea lampa trebuie ţinută cât mai aproape de vârful plantei. Distanţa dintre vârf şi lampa trebuie să fie cam de 20-30 cm, depinde de tipul de iluminare folosit şi intensitatea ei. De exemplu pentru o grădină interioară de cam 1-2 m2 ca să ai rezultate satisfăcătoare e recomandat un bec de 400-600w HPS (cu vapori de sodiu). Ca să probezi dacă lampa este prea aproape de plantă, pui mâna la nivelul vârfului plantei şi o ţii 2 minute. Dacă te arde înseamnă că va arde şi plantă, dacă suporţi căldura după 2 minute înseamnă că e bine. Pentru a sporii reflexia luminii în camera de cultivare este recomandat să vopseşti, cu lavabila sau vopsea, pereţii începerii cu alb.
Atenţie! Materialele reflectorizante cum este oglinda sau ceva asemănător oglinzii, absorb lumina nu o reflectă. Pentru a salva cât mai mult fluxul de lumină foloseşte materiale de culoare alb.
cannabis-vegetative-growth
Lumina pentru vegetat
Ciclul de lumină folosit pentru etapa vegetativă este de 18 ore lumină/6 ore noapte. Unii crescătorii folosesc un ciclu de 24 ore lumină, fără să mai stingă lumina nici măcar 1 oră. Pentru începători nu este recomandat acest ciclu. Dacă doreşti să accelerezi creşterea poţi folosi un ciclu de 20 ore lumină/4 ore noapte, pentru început.
7710seasons2
Germinarea seminţelor şi creşterea vegetativă în natură are loc din Aprilie – Măi, când ziua este mai lungă şi are mai mult de 14- 15 ore de lumină, până la jumătatea lunii August.
În interior este recomandat ca pentru primele zile de viaţă ale plantei să folosim o lumină cu un spectru de culoare spre alb – albastru (rece), la fel ca lumina unei dimineţi de primăvară. Pe măsură ce planta creşte şi începe să înflorească planta prefera o lumină cu un spectru roşu gălbui, la fel cum este lumina unei zile însorite în august.
Atenţie! Becurile incandescente, convenţionale, nu sunt recomandate.
SLI_-_0009668
Poţi folosi becuri CFL – becuri economice sau neoane. Becurile economice şi neoane le sunt foarte bune pentru că nu se încălzesc foarte tare, ajung pe la 30 -35 grade când sunt pornite şi consuma puţin curent, ceea ce le face şi mai avantajoase.
_vyr_23PHILIPS-GENIE-18w_ Tuburi-de-neon-T8
Becurile economice şi neoane le, au diferite spectre de culoare. Gradele culorii Kelvin care apar pe ambalajele becurilor economice sau ale neoane lor reprezintă spectrul luminii. Ele sunt de culoare alb – albăstrui, 6400K, şi sunt pentru perioada de vegetat, sau 2700k, spectru de culoare roşu gălbui care sunt pentru înflorit.pic792716
Pentru cultivatorii profesionişti becurile MH (metal-halide) de 150 – 250 – 400 w sunt perfecte. Becurile de tip MH sunt extraordinare pentru perioada de vegetat, ele asigura o penetrate maximă a lumini şi dezvolta plantele uniform asigurând o creştere expansivă a lăstarilor şi a foliajului.
 cannabis-lights-300x300
Folosirea unui reflector asigura răspândirea egală a lumini emise de către lampa.
Camerele de crestere sunt de obicei ținute între 24 ° C -30 ° C pentru rezultate optime. Temperaturile ridicate pot determina plantele sa se ofileasca si temperaturi scazute pot încetini creșterea. Plantele vor avea nevoie de o briza usoara de la un ventilator, și un flux constant de aer proaspăt, care poate fi din casă sau din exterior.
Atenţie! Becurile MH şi balastul se încălzesc, emana căldură şi consuma foarte mult, la fel ca şi lămpile HPS. Lămpile de intensitate mare (HID) MH sau HPS au nevoie de balast pentru ale pune în funcţiune.
hps-bulbs
Căldura emanată de bec arde planta, nu lumina propriu-zisă. Atenţie!
spatiu
Lumina pentru înflorit
potwfkrussian
Etapele vieţii unei plante de canabis sunt dictate numai de către ciclul de lumină la care sunt expuse. Planta înfloreşte pe o foto perioada (ore de lumină/zi) de 12 ore lumină/12 ore noapte, exact cum este în august – septembrie – când lumina zile scade treptat, ajungând în decembrie la 9 ore ziua/13-14 ore noapte. Canabisul iubeşte în special lumina de aceea lampa trebuie ţinută cât mai aproape de vârful plantei. Distanţa dintre vârf şi lampa trebuie să fie cam de 20-30 cm, depinde de tipul de iluminare folosit şi intensitatea ei.
reflector
Dacă lumina este insuficientă, plante vor avea tendinţa de a se întinde în căutarea luminii. Acest lucru crează plante alungite, mugurii se formează la distanţe mari unul faţă de celalt. Deci, tot timpul poziţionează reflectorul şi lampa cât mai aproape de vârful plantelor, dar ai grijă să nu le arzi.

Ciclul de lumină care dictează plantelor de canabis înflorirea este de 12 ore lumină/12 ore noapte. În perioada de întuneric NU deranja plantele. NU aprinde nicio altă lumină pe timp de noapte. Dacă un led este aprins în perioada de întuneric, le va dezorienta iar plantele vor deveni hermafrodiţi.

Dacă doreşti să le stropeşti foliar sau să faci mutări pe timpul perioadei de întuneric foloseşte un bec ce emite culoarea verde. Becurile cu lumina de culoare verde nu afectează absolut deloc plantele. Deci le poţi folosi pe timpul nopţi fără a le deranja.

greenbulb

Pentru seminţele de tip Auto fluorescente, înflorire este dictată de către maturitatea plantei, deci nu se bazează pe ciclul de lumină.
Cele mai bune tipuri de lămpi pentru perioada de înflorire sunt becurile HPS (High pressure sodium – cu vapori de sodiu). Lămpile HPS emit o lumină puternică, de culoare rosu-orange- gălbui perfectă pentru înflorirea plantelor. Sunt cele mai eficiente becuri pentru aplicaţii horticulturale şi sunt folosite de majoritatea crescătorilor. Cu ajutorul lor plantele crează muguri densi şi foarte bine dezvoltaţi. Sunt un pic mai scumpe decât lămpile MH, dar la final vei fi foarte mulţumit de investiţie.
400hps
Pot fi folosite pe întreaga perioadă de creştere şi înflorire, cu rezultate maxime. Cu ajutorul unui reflector asigurăm răspândirea uniformă a luminii emise de lampă.
611D2LbjK-L._AA300_
Becurile de intensitate mare (HID – High Intensity Discharge) HPS sau MH ca să funcţioneze au nevoie de un balast de aceeaşi intensitate.
2202_1403_prd
Atenţie! Becurile HPS şi MH, cât şi balasturile cu care ele funcţionează, se încălzesc foarte tare şi consuma foarte mult curent. Ai grijă ca balastul să îl poziţionezi undeva la înălţime deoarece căldura emisă de el se va ridica. Poţi grăbi răcirea camerei de crescut cu ajutorul ventilatoarelor şi extractoarelor de aer.
ruck_rk_7 fan-ventilator-belueftung-klimakontrolle-honeywell-airmover
Calculaţia aproximativă lumen/watt:
  • CFL (neon): 45-50 lumen/watt
  • MH: 60-70 lumeni/watt        
  • HPS: 110 lumeni/watt
Lumenul (lm) este unitatea de măsură a fluxului luminos, egală cu fluxul emis de o sursă de lumină. Un lumen este aproximativ egal cu lumina emisă de o lumânare mică/subţire.
De exemplu: un bec incandescent de 40 watt – emite ~ 400 lm => 1 watt = 10 lm

undercon

IN CONSTRUCTIE!

Advertisements

One thought on “Lumina pentru cultivarea indoor – informatii

  1. Pingback: CLONAREA | Canabis de Romania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s