CLONAREA

San Jose Pot Shops Use IPads to Lure Silicon Valley Techies

Clonarea este procesul de reproducere asexuată. Butași sunt extraşi dintr-o plantă mamă aflată în creștere vegetativă și înrădăcinaţi într-un mediu hidroponic, având datorită de a se dezvolta că plantă independenta. Descendenții vor fi plante identice genetic cu planta mamă.

Este recomandat ca echipamentul folosit, să fie mai întâi sterilizat deoarece lăstarul tăiat este sensibil şi o ciupercă, un virus sau o boală este posibil să apară. Pentru această experienţă puteţi folosi mănuşi chirurgicale.

Internodul este partea plantei de unde răsar 2 frunze iar din centrul lor, creşte un vârf sau lăstar. O nouă clonă trebuie să aibă măcar 10 cm înălţime. Când se secţionează lăstarul pentru imbutasire (clonare), se coboară de la vârful dorit în jur de 10 – 12 cm. Unde observi internodul, coborî sub el 1 cm şi secţionezi. Lăstarul, după ce a fost îndepărtat de plantă, se taie frunzele care cresc din internodul dedesubtul căruia ai făcut secţiunea. Pe internodul de unde ai tăiat frunzele, se face secţiune transversală la 45°, cu scopul de a marii suprafaţa de contact prin care creşte rădăcina. După acest pas, se taie frunzele şi crengile de pe clonă, se lasă maxim 4 frunze, pornind de la vârf în jos. După tăiere, ramura se introduce în apă, timp de 30 de secunde, după care, se introduce partea de jos, prin care urmează să iasă rădăcina, în hormon de înrădăcinare – acesta este foarte recomandat deoarece accelerează apariţia rădăcinii. Un strat subţiere este suficient. Pentru o înrădăcinare de succes, recomand folosirea cuburilor de vata minerală sau a bureţilor organici, ca mediu de înrădăcinare. Ambele variante au capacitatea uriaşă de a reţine apă. Recomand cumpărarea unei mini sere, din plastic, cu capac. În cazul în care nu ai aşa ceva, îţi va fi foarte greu. Temperatura şi umiditate sunt importante, acestea sunt strâns legate de fotosinteză plantei.cloning mix

Viteza procesului de înrădăcinare este accelerată când temperatura mediului este de peste 20 °C, ajungând maxim la 30 °C. În cazul în care temperatura mediului este mai mică de 10°C, viteza procesului este scăzută, ajungând să se oprească la temperaturi mai mici de 5°C. De aceea se folosesc covoraşele încălzite electric, cu ajutorul lor creşti temperatura cu 5 – 10°C. Căldura excesivă, de peste 30 °C, crează un mediu propice pentru paraziţi, atenţie!

Clonele neavând rădăcinii, fotosinteza se va produce doar prin frunzele rămase. De aceea umiditatea trebuie să fie ridicată, cam pe la 60- 70%. Un termohigrometru este recomandat pentru masurarea conditiilor de mediu. Sporirea umiditatii se crează prin efectul de seră, acoperind butaşii cu un capac incolor sau o folie de plastic incoloră, a. i. aerul pătruns în interiorul serei să nu usuce concentraţia mare de apă din aer. Planta se va hrăni cu elementele depozitate deja în frunze, astfel frunzele butaşilor se pot îngălbeni, dar nu este nicio problemă, pe noi ne interesează rădăcina plantei. Este recomandată pulverizarea clonelor de 3 ori pe zi, cu apă carbogazoasă care să aibă pH ul 6.

DOM

Ciclul de iluminare recomandat pentru procesul de înrădăcinare, este cel pentru perioada de vegetaţie, adică 18/6. Unul dintre cei mai importanţi factori este lumina. Spectrul de lumină este cel pentru vegetat, adică lumina rece, alb – albăstruie. Neoanele sau becurile CFL sunt recomandate! Află mai mult!

Clonarea unui butaş sau secţionarea lui, provenind de la o plantă aflată în perioada de înflorire, nu este recomandată. Clona tăiată, are nevoie de creştere vegetativă ca să se poată dezvolta şi maturiza. Dacă clona provine dintr-o plantă aflată în perioada de înflorire, aceasta va acumula stres, din cauza reintroducerii sale în etapa de vegetaţie. În plus, perioada de apariţie a rădăcini unui butaş înflorit, este între 3-4 săptămâni, în timp ce clona provenită din planta aflată în stadiu vegetativ, se va înrădăcina într-un timp mult mai scurt, cam 7-10 zile. În cazul în care nu ai de ales, recomandat este să clonezi butaşi aflaţi maxim în prima sau a doua săptămână de înflorit.

Simplu şi eficient.
clone01

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s