Asociatiei de Algeziologie din Romania: „Cel mai bun tratament este canabisul. Voi incerca sa conving autoritatile din Romania”

Image

Preşedintele Asociaţiei de Algeziologie din România susţine că morfina nu mai face faţă în combaterea durerii la cei cu cancer. „În alte state, canabisul este tratamentul folosit. Voi încerca să conving autorităţile“, spune el. România este pe primul loc în Europa la consumul de medicamente antidurere.

Iaşul va fi la finalul acestei luni gazda Congresului Naţio­nal de Durere, care se va desfăşura în perioada 30 mai -1 iunie. Cu ocazia acestui eveniment, peste 40 de specialişti interesaţi de studiul şi managementul durerii vor prezenta modul în care pot fi tratate durerile. Temele discuţiei vor fi medicina de familie, reumatologia, neurologia, ginecologia, oncologia, pediatria, medicina internă, rolul farmaciştilor şi asistenţilor medicali de farmacie.

Anual se consuma 3,5 kilograme de morfina

Prof.dr. Ostin Mungiu, pre­şe­dintele Asociaţiei de Algeziologie din România (n.r. – care se ocupă cu studiul durerii), a discutat în întâlnirile anterioare congresului despre cele mai importante schimbări care ar trebui să aibă loc în ţară, teme care vor fi realuate şi în cadrul Congresului. Principala preocupare a asociaţiei pe care acesta o reprezintă este să convingă autorităţile că în terapia oncologilor cel mai bun tratament este canabisul. „Dacă în anul 1996 se consumau în ţară 1,5 kilograme de morfină, acum se consumă în jur de 3,5 kilograme. Cel puţin aşa arată statisticile. Cantitatea de morfină a crescut, însă pare să nu mai aibă efect în cazul tuturor pacien­ţilor diagnosticaţi cu cancer. În alte state, canabisul este tratamentul folosit în terapia oncologilor. Şi la noi ar trebui să se introducă. Voi încerca să conving autorităţile că această substanţă este necesară“, a declarat prof.dr. Ostin Mungiu.

Potrivit acestuia, cele mai frecvente dureri sunt cele de cap şi de spate. Pe primul loc, cu un procent de 83%, se află durerile de cap, doar 15% fiind migrene. „Restul sunt dureri cauzate de stresul cotidian, de serviciu, de diferitele probleme pe care oamenii le au. Există peste 200 de cauze care dau dureri de cap şi pe care oamenii nu le tratează, nu le investighează, din lipsă de bani. Astfel, cel mai adesea, ei merg la farmacie şi cumpără pastile“, a adăugat prof.dr. Mungiu.
Atât medicii de familie, cât şi farmaciştii, sunt cei care decid ce medicamente să prescrie unui bolnav, în funcţie de simptomele pe care acesta le are. „Durerile sunt prezente la majoritatea persoanelor. Din zece pacienţi care intră în farmacie, opt dintre ei sunt cu dureri. Farmacistul trebuie să ştie exact ce medicaţie să îi dea“, a declarat dr. Gabriela Streit, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Iaşi. Potrivit acesteia, multe persoane vin la farmacie fără a avea o trimitere de la medicul de familie, astfel că farmacistul este cel care trebuie să îi dea medicamentul cel mai bun.

Durere tratată cu 2,2 miliarde euro

Preşedintele Asociaţiei de Algeziologie din România a afirmat că, în ţara noastră, piaţa farmaceutică este de 2,2 mi­liarde euro, iar România se află pe primul loc în Europa la consumul de medicamente. „În anul 2011, în România s-au consumat 11 milioane de comprimate de algocalmin, 12 mi­lioane de paracetamol şi antinevralgic, 9 milioane de comprimate de nurofen şi 5,5 mi­lioane de aspirină“, a declarat prof. dr. Mungiu. Congresul Naţional de Durere, la care acesta va lua parte, se află la prima ediţie şi va reuni peste o sută de participanţi. Tema centrală a ediţiei pilot va fi durerea viscerală. Oranizatorii evenimentului sunt Asociaţia de Algeziologie din România, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi şi Compania Houston NPA.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s