Canabisul si Omul – receptorii cerebrali predestinati THC-ului

Marihuana si creierul

Dupa cum am spus, substantele care ii confera canabisului personalitate sunt asa numitii canabinoizi, in numar de aprox 60. THC-ul este unicul psihoactiv dintre toti. Relatiile sinergice dintre diferitii canabinoizi este ceea ce confera acestei plante valoare terapeutica.

Din perspectiva legala canabisul este clasificat ca halucinogen, chiar daca orice consumator poate sa ofere marturie ca acest efect apare foarte rar. Actiunea sa asupra creierului – subiectul cel mai controversat – este inocua; nu dauneaza celulelor cerebrale si nici tesutului nervos. Datorita faptului ca canabinoizii sunt liposolubili, acestia sunt transportati din creier in tesutul nervos si apoi in organe fara sa lase urme in materia gri a creierului.

Simptomele intoxicatiei cu canabis sunt periferice (extracerebrale). Psihoactivitatea substantei se manifesta cand aceasta ajunge in sistemul nervos central. In acel moment se produc senzatiile caracteristice: incetinire psihomotorie, cresterea sensibilitatii la culori si sunete, tulburari ale memoriei de scurta durata, euforie cu pastrarea constiintei privind originea acesteia, tulburari ale notiunii de timp, reducere a spasmelor musculare si a durerii.

Fiinta umana dispune in mod natural de receptori cerebrali pentru canabinoizi si THC. Acesti receptori sunt situati in ariile cerebrale care controleaza memoria, invatarea, durerea, greata, psihomotricitatea…..ceea ce explica efectele marihuanei (atat cele placute cat si cele neplacute). Niciun receptor canabinoid nu se afla in zonele cerebrale care controleaza respiratia sau ritmul cardiac, aceasta observatie fiind importanta pentru a intelege de ce consumul de canabis nu a produs niciun deces si astfel nu poate fi considerata o substanta periculoasa.

In anul 1992 s-a identificat prima familie de molecule cerebrale care actioneaza pe receptorii mentionati. Cercetatorii au numit-o anandamida (in sanscrita inseamna “fericire eterna”). Astfel, observam ca creierul nostru este dotat cu infrastructura (receptori cerebrali) si canalele (molecule) care ne permit asimilarea canabisului.

(Sursa Psihonautic.ro)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s