Cresterea vegetativa a cannabis-ului – Informatii

CDR

In natura, are loc din Aprilie- Mai, cand ziua este mai lunga si are 13 ore de lumina, pana la jumatatea lunii August.

Pentru incepatori sunt recomandate semintele feminizate.

In aceasta faza de crestere planta dezvolta rapid radacina, tulpina si foliajul, astfel incat structura plantei devine puternica si rezistenta. Din tulpina incep sa se dezvolte ramuri groase, frunze mari care absorb lumina, CO2 (dioxidul de carbon)si alte elemente nutritive prin intermediul apei. Acum planta chiar incepe sa semene cu o adevarata planta de cannabis.Acest intreg proces pregateste planta pentru etapa de reproducere .

Plantele micuţe vor fi manevrate cu grijă pentru că sunt foarte fragile. Creşterea poate fi accelerată considerabil dacă se pulverizează apa carbogazoasa de multe ori pe zi.

In cazul in care vrei sa scoti plantele crescute indoor – in exterior, in solarii sau in gradina,trebuie sa tii cont ca schimbăriile dramatice de iluminare, cum este schimbarea de la lumina artificială la lumina solară, pot crea condiţii de stres. Plantele crescute cu lumina artificială, trebuie întărite, prin expunerea treptată la lumina solară. Tot acest procedeu se face pe parcursul unei săptămâni. Deci, expunerea la soare se face treptat.

Gândiţi-vă la ciclul de viață al unei plante de marijuana în natură. În habitatul său natural, evoluţia unei plante din stadiu de sămânță pâna la stadiul de înmugurire, se dezvoltă fara urme de stres.

Procesul de creştere (vegetativ) începe de la stadiul embrionar. În timpul creşterii are loc crearea organelor vegetative: rădăcina, tulpină, frunzele etc.

Creşterea embrionară se produce dupa germinare are loc prin diviziune celulară, în acest mod celulele plantei se divid, dar nu cresc in marime. Mărirea dimensiunii celulelor are loc prin alungirea lor, pe baza pătrunderii apei în organism, prin fenomenul de osmoză.

Creşterea prin extensie celulară, sau de alungire, are loc în zonele periferice ale plantei. Prin acest proces celulele care şi-au încetat diviziunea, îşi măresc volumul până la limitele normale.

Carateristicile rădăcinii sunt determinate genetic. Unele soiuri au un sistem radicular imens, ceea ce le ajută să supraviețuiască împotriva stresului, umidităţii și solului sărac. Mărirea suprafeţei de absorbţie, realizată prin mărirea suprafeţei de contact cu particulele solului, se face prin dezvoltarea şi ramificarea rădăcinii. Astfel, rădăcina principală, provenită din radicula embrionului se ramifică în rădăcini secundare Rădăcina canabisului este de tip pivotant, în care rădăcina principală este puternic dezvoltată, iar ramificaţiile secundare sunt reduse. Cu ajutorul ei planta se hrăneşte din sol, îndeplinind în acelaşi timp şi funcţia de fixare.

Deşi este puternic ramificată, rădăcina prezintă o zonă specializată funcţiei de absorbţie a apei, care se afla vârful rădăcinii. Pentru creşterea radiculară este utilizată energia metabolică eliberată de procesul respirator, transformată în energie mecanică, care ulterior facilitează explorarea vârfurilor de rădăcina prin sol.

Ritmul de creştere al rădăcinii depinde de temperatură şi umiditatea solului, fiind mai accelerat în cazul plantelor tinere. Deci, scăderea ritmului de creştere a rădăcinii în timpul verii, se corelează cu reducerea umidităţii din sol. Absorbţia apei din sol se produce la nivelul perilor absorbanţi. Aceste celule absorbante, fac parte din rizoderma, şi sunt alungite pentru a facilita îmbibaţia.

Forţa de sucţiune este forţa activă a celulelor, care determină pătrunderea apei în organism. Intensitatea forţei se modifică în funcţie de gradul de aprovizionare cu apă. Forţa de sucţiune variază în funcţie de vârsta celulelor, fiind mai ridicată la cele tinere. Absorbţia este mai intensă în timpul amiezii decât dimineaţa sau seara.

Absorbţia radiculară a apei începe la temperaturi de peste 10°C, se intensifică până la 20 – 30 °C, apoi scade treptat, iar la 36 °C încetează.

Prin fotosinteză are loc transformarea energiei luminoase în energei chimică,inducând absorbția substanțelor nutritive din sol,aceasta fiind sursa de energie metabolică în respiraţia rădăcinii. Lumina stimulează absorbţia apei intensificând transpiraţia, atât prin creşterea temperaturii, cât şi prin deschiderea stomatelor.

Stomatele sunt porii frunzei care fac legătura între atmosfera internă şi cea externă – prin intermediul cărora se produce respiraţia, sau schimbul de gaze.

Plantele reglează intensitatea transpiraţiei, cu ajutorul mecanisme de închidere şi deschidere a stomatelor

Acestei faze îi sunt caracteristice 3 etape: absorbţia de CO2 în frunză, absorbţia energiei luminoase şi transformarea energiei luminoase în energie chimică. Absorbţia de CO2 se produce în prezenţa apei în ţesutul foliar. Dacă apa lipseşte, stomatele se vor închide, blocând accesul dioxidului de carbon, esenţial în procesul de fotosinteză.

În creştere şi dezvoltare, hidratarea plantei este esenţială. Valorile optimului sunt în general de 50-60% umiditate relativă a aerului şi 60% din capacitatea totală pentru apă în sol.

Lumina are o acţiunea directă care se manifestată prin intensitatea şi calitatea luminii şi prin durata zilnică de iluminare, numită „fotoperioadă”.

Spectrul de culoare a luminii solare sau artificiale influenţează intensitatea transpiraţiei. Lumina rece, de culoare albastră, indigo şi violet, sporesc intensitatea transpiraţiei de 1,5 ori faţă de radiaţiile roşii şi galbene. În perioada desfăşurării procesului de creştere, plantele sunt cele mai sensibile în lipsa apei. Atenţie!

Intensitatea pierderii de apă sub formă de vapori, este de o sută de ori mai mare decât intensitatea cu care aceasta absoarbe CO2, aferent fotosintezei. La intensitate luminoasă slabă sau în lipsa luminii, plantele suferă o alungirea a tulpinii şi a lăstarilor, în căutarea intensităţii luminoase necesare. Intensitatea luminoasă slabă provoacă decolorarea foliajului. Plantele vor pierde culoarea verde şi vor deveni galbene – pal, deoarece lumina favorizează biosinteza clorofilei. Deasemenea, la intensitate luminoasă slabă, plantele devin fragile, care provoacă alungirea continua a celulelor. Plantele alungite vor deveni mai fragile şi cu un sistem imunitar slab

În absorbţia energiei luminoase, rolul principal îl au pigmenţii clorofilei. Se ştie că o anumită culoare absoarbe mai mult sau mai puţin lumina. Substanţele incolore nu absorb nici o radiaţie din spectrul vizibil, iar cele negre le absorb pe toate. Dacă pigmenţii clorofilieni verzi, absorb radiaţiile cu spectrul luminos roşu – orange, pigmenţii galbeni (carotenoizii) absorb, în special, radiaţiile cu spectrul albastru. Dacă, de exemplu, o substanţă absoarbe radiaţiile verzi, ea va apărea colorată în roşu, adică în culoarea complementară, întrucât pe aceasta o reflectă.

Plantele ombrofile, cum este şi canabisul, crescute în casa sau afară, ating pragul maxim al fotosintezei când intensitatea luminii este de 10.000- 12.000 lm/m2.

Canabisul absoarbe anumite spectre de culoare luminoasă, necesare pe diferite etape de creştere. Când plantele sunt expuse la o lumină cu spectru de culoare rece (albastru), se intensifică sinteza substanţelor proteice, implicit creşterea. Plantele sintetizează mai multe glucide, lipide, etc. Sporind procesul de inflorescenţa, când spectrul de culoare al luminii este cald (rosu-orange-galben).

Prin mărirea concentraţiei de CO2, peste media din atmosfera de 0,03%, are loc o intensificare progresivă a fotosintezei.

Când concentraţia de oxigen din mediu este mai mică de 10%, respiraţia mediului radicular se derulează încet. Dacă scade sub 5%, planta respiră prin organele anaerobe, intensitatea fotosintezei fiind diminuată. Când mediul radicular este inundat, oxigenul din sol scade

Pentru o creştere şi o dezvoltare corespunzătoare, pe lângă apă, plantele au nevoie de o gamă largă de elemente minerale, acestea reprezentând hrana lor bruta. Plantele preiau aceste substanţe din mediu în organism, sub o formă neprelucrată, iar acestea vor fi supuse unor transformări, rezultatul constând în obţinerea unor compuşi organici proprii plantei. In aceasta faza plantele au nevoie de mai mult azot decat fosfor sau potasiu.

N ( Azot) – Crestere; frunze, tulpina.

P ( Fosfor) –Dezvoltarea sistemului radicular si a varfurilor.

K (Potasiu) – Reproducere, Inflorire

Deficitul sau excesul unui element nutritiv, va influenţa în mod hotărâtor dezvoltarea ulterioară, formarea organelor vegetative şi de influorescenţă, implicit cantitatea şi calitatea recoltei. În general, plantele trebuie să fie aprovizionate cu nutrienţi, în cantităţi suficiente şi echilibrate incă din primele faze de creştere

Primele indicii vor fi vizibile la frunze, care îşi vor schimba culoarea, forma, mărimea, suprafaţa şi poziţia. Deficientele se pot observa pe frunzele din partea de jos, cele bătrâne, ori pe cele tinere din partea de sus a plantei. Astfel, deficientele de N, P, K şi Mg se manifestă la început pe frunzele din părţile inferioare, pe când carenţele în Fe, Mn, B şi Mo încep să se manifeste pe frunzele tinere de la vârfurile de creştere.

Excesul de îngrăşământ chimic este foarte nociv, fiind este extrem de concentrat, va lăsa în urmă săruri în sol. Acesta ar putea conduce la moartea plantei de canabis. De obicei, o concetrație prea mare a unei substanțe blochează asimilarea altora, lăsând planta deficitara şi bolnavă. Când este hrănita cu substanțe organice, planta de marijuana va asimila doar elementele nutritive necesare, lăsând restul în sol. Substanțele nutritive rămase sunt compostate lent, ceea ce asigură o aprovizionare constantă. Pot apărea modificări exterioare şi din cauza altor factori externi. De exemplu, lipsa sau excesul de apă în sol, temperatura coborâtă în timpul primăverii, atacul dăunătorilor şi agenţilor patogeni pot influenţa negativ aspectul exterior al plante, inducându-te în eroare.

Concentraţia sărurilor din sol reprezintă un factor extern important în ceea ce priveşte absorbţia radiculară. Pe măsură ce creşte concentraţia elementelor nutritive în soluţia solului, creşte şi rata de absorbţie, până la un anumit punct. După ce s-a depăşit concentraţia optimă necesara aprovizionării, rata absorbţiei radiculare scade invers proporţional cu concentraţia sarurilor din sol.

Importanţa microorganismelor în descompunerea substanţelor organice din sol şi aprovizionarea plantelor cu nutrienţi solubili este benefică şi foarte importantă. În cazul plantelor micorizate, ciupercile înconjoară rădăciniile şi ramificaţiile plantei – gazda. Interacţiunile dintre rădăcini şi microorganisme pot influenţa direct absorbţia nutrienţilor. Infecţiile puternice pot provoca acumularea de fosfat în coloniile microbiene din apropierea suprafeţei rădăcinii, precum şi în ţesuturile de conducere. Prezenţa ciupercilor în mediul radicular facilitează procesele de compostare şi de descompunere a resturilor vegetale. Prin faptul că plantele elimină prin rădăcini diferite substanţe minerale şi organice, în jurul rădăcinilor se dezvoltă o microfloră bogată. Se creează astfel o zonă de influenţă, de atragere a microorganismelor.

Micorizele reprezintă interrelaţii intre rădăcinile active ale unor plante şi fungi (ciuperci) specifici. Rădăcinile active ale plantelor, colonizate cu ciupercile micorizice, au un metabolism mai activ, care îmbunătăţeşte procesele vitale şi prin care rezultă o productivitate crescută

Se spune că rădăcinile aleargă după apă. Dacă solul este deja săturat cu apa, rădăcinile vor deveni leneşe.

Aerisirea solului reprezintă cantitatea de oxigen pe care rădăcina o are la dispoziţie. O aerisire a solului de 20-30 % reprezintă nivelul optim. Dacă mediul în care se dezvolta rădăcina conţine o cantitate mai mică de 5% de oxigen, din volumul total, se produce un dezechilibru între absorbţie şi transpiraţie, care duce la ofilirea plantelor. Durata maximă de rezistenţă a canabisului în lipsa de oxigen, în urma inundaţiei este de 7-10 zile.

În general, absorbţia rădăcinii canabisului este optimă când valoarea pH din soluţia solului şi din apa alimentată plantelor este între 6 şi 7. Modificarea pH-ul ui, mai ales dacă depăşeşte valoarea neutră de 7, membranele celulelor vor devenii impermeabile, frânând absorbţia apei de către rădăcina.

Cea mai mare parte din apa absorbită trece prin plantă şi este eliminată, sub formă de vapori în atmosferă, prin procesul de transpiraţie. Înlocuirea apei pierdute se realizează prin absorbţia radiculară aerobă, sau anaerobă – prin organele externe ale plantei.

Temperatura optimă pentru plantele aflate în perioada de vegetaţie este de 22 °C – 28°C, 18 C – 25 C noaptea. La această temperatură, se produce cel mai bun schimb de apă cu mediul extern. Cantitatea de apă eliminată prin transpiraţie este în echilibru ideal cu cantitatea de apa absorbită. Între 30° – 40°C, transpiraţia este încet oprită prin închiderea stomatelor. Plantele de canabis pot supravieţui şi peste valorile maxime dar, după 40-45 C are loc degradarea ţesuturilor şi implicit îmbolnăvirea plantelor.

Acum e momentul sa vedem sexul plantei de cannabis. Plantele cresc pana cand vine momentul oportun pentru reproducere. Atunci vom identifica sexul. E bine de stiu ca cele mai vanjoase plante, care cresc mai repede, vor fi masculi.

Cannabisul poate fi de sex masculin, feminin sau hermafrodit. Pentru incepatori sunt recomandate semintele feminizate. Dar, cele mai viguroase tulpini sunt provenite din seminte regulare. Pentru growerii care vor sa foloseasca plante mama pentru clonare, este recomanda sa cumparati seminte regulare si le determinati sexul.

Femela: Este lafel de simplu de observat. Uitati-va la internoduri, legaturile dintre ramuri si tulpina, vei gasi, deoparte si de cealalta a bazei din care pleaca ramura, doua bilute, ascutite la varf. Din fiecare bila, numita „calyxes”, ies cate 2 pistili, ca 2 fire albe. Sute de calyxes intra in alcatuirea mugurelui.Acesti pistili sunt la baza primelor flori, numite in termeni populari „ Pre- Flowers”. Femelele polenizate nu mai produc THC, produc seminte. Rezultatul fiind o planta cu o cantitate mica de THC, dar cu o cantitate foarte mare de seminte.

femela

Mascul: Planta de sex masculin poate fi identificata foarte simplu. Daca va uitati la internodurile care fac legatura dintre ramuri si tulpina principala, la momentul potrivit, vor aparea ca un fel de bile mici, in care este depozitat polenul. De regula apar mai multe bile in acelasi loc, daca exista decat o singura bila nu poti fi sigur ca e mascul, deci trebuie sa mai astepti.

Aciditatea din sol şi din apa dezvolta masculi.

Daca nu cresti plantele pentru seminte, masculii trebuie scosi imediat ce au aparut. Ai grija, este foarte usor sa polenizezi toate femelele din incapere, daca ati uitat sa scoateti din pamant un masculul. Ca sa evitati polenizarea femelelor, masculi trebuie observati in prima, maxim a 2 a, saptamana din perioada de inflorire.
1male

Hermafrodit: Plantele pot fi hermafrotide genetic sau isi pot dobandi hermafroditismul, din cauza factorilor externi mutageni. Avand ambele sexe, ei isi pot poleniza singuri florile, dar si pe celalate femele din camera.Hermaphroditeowers7

Metode de determinare al sexului: O planta isi va arata sexul in primele doua saptamani de inflorire. Planta care a fost tinuta la 12/12 lumina, dupa ce a intrat in stadiul incipient de inflorire, daca ii schimbam ciclul de lumina la 18h zi/6h noapte, reintra in etapa de vegetatie. Dar acest proces de reintroducere in vegetatie produce stres.

Aceste fiind spuse, voi enumera doua metode pe care le recomand:

Metoda cu punga. Cand o planta este in etapa de vegetatie, daca pe o ramura a plantei asezam o punga prin care sa nu patrunda lumina, astfel incat doar acelei ramuri sa simulam fotoperioada de inflorire. Deci, in fiecare zi timp de 2 saptamani, va trebui sa aplicam punga din hartie, timp de 12 ore, pe ramura respectiva.

Inflorire unei clone. Aceasta metoda este foarte simlpa si cea mai de succes, daca manuiesti cat de cat clonarea sau inbutasirea. Taie un butas din planta careia vrei sa ii determini sexul (de prefera ar fi sa tai 2 butasi/ clone, in caz ca una din ele nu supravietuieste) si aseazale la o fotoperioada de 12/12 timp de 2 saptamani. Asa vei forta clonele taiate sa infloreasca. Trebuie sa le ti minim 2 saptamani pana ele vor intra in stadiul incipient de inflorire.

Advertisements

One thought on “Cresterea vegetativa a cannabis-ului – Informatii

  1. Pingback: Germinarea Semintelor De Cannabis – Pas cu pas | Cannabis de Romania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s